Unul dintre ȘEFII HUAWEI, arestat în CANADA. Motivul pentru care impactul se resimte la NIVEL GLOBAL

Unul dintre ȘEFII HUAWEI, arestat în CANADA. Motivul pentru care impactul se resimte la NIVEL GLOBAL
Publicat: 06/12/2018, 17:06
Actualizat: 25/03/2019, 21:44

Meng Wanzhou a fost reținută la cererea autorităților americane, care investighează presupuse încălcări ale sancțiunilor comerciale impuse Chinei, scrie Reuters. Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a declarat că nici Statele Unite, nici Canada nu au explicat motivele arestării.

Huawei este cel mai mare furnizor mondial de echipamente de telecomunicații și al doilea mare producător de smartphone-uri, cu venituri de aproximativ 92 miliarde dolari anul trecut. Spre deosebire de alte mari companii de tehnologie din China, o mare parte din afacerile sale se fac în străinătate și este lider de piață în multe țări din Europa, Asia și Africa.

Compania a fost înființată în 1987 de către fostul ofițer militar Ren Zhengfei. A rămas în proprietate privată și se descrie ca fiind deținută de angajați, deși structura sa de proprietate nu este cunoscută. Are sediul central în centrul tehnologic din Shenzhen și 180.000 de angajați.

Compania a fost un pionier în furnizarea de echipamente de telecomunicații, într-un moment în care China cheltuia foarte mult pentru modernizarea rețelelor, importând o mare parte din echipamentul său. Huawei a început să concureze la nivel internațional în anii 90 și era cunoscută pentru prețurile scăzute.

Concurenții au considerat Huawei un furnizor de echipamente copiate, iar companii precum Cisco Systems sau Motorola au deschis procese împotriva furturilor de secrete comerciale.

Ulterior, Huawei a investit în cercetare și dezvoltare și acum este considerat lider mondial în tehnologii cheie pentru rețelele de telecomunicații, precum și furnizor de smartphone-uri de ultimă generație. Huawei continuă să se extindă în noi domenii, inclusiv dezvoltarea de microprocesoare, inteligența artificială și cloud computing.

Agențiile americane de informații susțin că Huawei are legături cu guvernul Chinei și că echipamentele sale ar putea conține „porți de acces” pentru spionii chinezi. Totuși, nu au fost făcute publice dovezi, iar compania a negat în mod repetat aceste afirmații.

Suspiciunile persistă, preocupările concetrându-se acum pe dezvoltarea rețelelor mobile de generația a cincea (5G), în care Huawei are expertiză de top. O nouă lege apărută în China, care impune oricărei companii locale să ajute guvernulcând este solicitată, a provocat îngrijorări suplimentare.

SUA a luat o serie de măsuri pentru a bloca firma de pe piețele locale, interzicând inclusiv achizițiile guvernamentale de echipamente Huawei și refuzând acordarea de ajutoare guvernamentale oricărui operator care utilizează echipamente Huawei. Companii precum Verizon Communications și AT&T au încetat să distribuie smartphone-uri Huawei la începutul acestui an.

Totuși, cele mai multe țări, printre care și aliați apropiați ai SUA, precum Canada, Marea Britanie și Germania, nu au luat măsuri împotriva Huawei, argumentând că au proceduri suficiente pentru a testa echipamentele pentru securitate. Dar Australia și Noua Zeelandă au interzis recent Huawei să participe la rețelele 5G și există indicii că alte țări, inclusiv Germania, reanalizează problema.

Autoritățile americane nu au dezvăluit circumstanțele privind arestarea lui Meng, însă o persoană familiarizată cu această chestiune a declarat pentru Reuters că arestarea se referă la încălcări ale sancțiunilor comerciale americane. Reuters a publicat în urmă cu apropae șase ani o investigație despre legăturile lui Meng și ale Huawei cu compania Skycom, care a încercat să vândă echipamente informatice Hewlett-Packard unui operator iranian de telefonie mobilă, încălcând aceste sancțiuni.

Rivalul Huawei, ZTE Corp, s-a declarat vinovat anul trecut la acuzațiile care i-au fost aduse privind încălcarea embargoului privind vânzarea de echipamente din SUA către Iran. La începutul acestui an, Departamentul de Comerț al SUA a apreciat că ZTE a încălcat acordul și i-a interzis să cumpere orice componente din SUA, o mișcare care a afectat multe operațiuni ale ZTE.

Interdicția a fost ridicată la cererea președintelui american Donald Trump, o concesie făcută președintelui chinez Xi Jinping care a surprins și a înfuriat oficiali guvernamentali americani.

Anchetele privind sancțiunile au precedat cu mult actualul război comercial. Dar arestarea directorului financiar a coincis cu armistițiul temporar stabilit în weekend de președinții Trump și Xi. Piețele financiare au resimțit din plin știrile și se tem că armistițiul va fi încălcat. Cu toate acestea, nu există nici dovezi că ar fi fost un gest deliberat al SUA, ci doar o coincidență ciudată.

Ce s-ar putea întâmpla acum cu Huawei? O interdicție privind achiziții de componente din SUA, cum ar fi cea impusă temporar ZTE, ar fi devastatoare, dar nu există motive imediate de a bănui acest lucru. Cazul ar putea determina ca și unele state europene importante să ia decizii împotriva companiei, ceea ce ar avea un impact pe termen lung asupra afacerilor sale.

Cu toate acestea, statutul lui Huawei de reper în industria high-tech din China, într-un moment în care țara încearcă să ajungă din urmă cu SUA în zone precum microprocesoarele, înseamnă că va rămâne puternică și influentă în anii următori.

Bursele asiatice au căzut joi, după arestarea lui Meng Wanzhou.

Indicele japonez Nikkei a scazut cu 1,91%, la cel mai scazut nivel din 30 octombrie, indicele Asia-Pacific al MSCI a pierdut 2 procente, Hong Kong Hang Seng a scăzut cu 2,47%, în timp ce acțiunile din Shanghai au scăzut cu 1,7%.

În Europa indicii londonezi FTSE 100 și FTSE 250 au scăzut cu 2,10%, respectiv 1,94%, urmați de AEX în Amsterdam, cu 2,15%, CAC 40 la Paris, cu un minus de 2,13%, Dax din Frankfurt cu 2,32% și IBEX din Madrid cu 1,77%. Indicele pan-european Euro Stoxx 50 scade cu 2,03%.

Acțiunile ZTE Corp au scăzut cu 9,1% în Hong Kong și 6,5% in Shenzhen.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Secretariatul lui Moș Crăciun s-a redeschis în Franța